Krydderier og urter har spillet en stor rolle i menneskehedens historie, først og fremmest som smagsgiver, men også som lægemiddel og til konservering af maden. Krydderier er meget potente og derfor er det ikke nødvendig at spise store dossier for at have en gavnlig effekt på vores velbefindende og på vores fordøjelsessystem.

I Indien og Mellemøsten blev krydderier brugt, da de havde en bakteriehæmmende funktion i madlavningen. Krydderier har været en eftertragtet handelsvare i verdenshandlen gennem tiden. Med deres distinkt farve og smag stimulerer krydderierne ikke bare vores appetit, men også vores fordøjelses, som skyldes deres aromastoffer fra de let flygtige olier og harpiksstoffer. Mange af krydderierne er kile til forskellige sekundære stoffer fx tanniner, flavonoider og steroler og andre komponenter der fremmer sundheden. Disse sekundære stoffer har de en gavnlig virkning på vores fordøjelse, hindre ubudne gaster at bakterier, svampe, vira og parasitter, de virker antiinflammatorisk, der dæmper betændelse i kroppen og beskytter leveren og beskytter cellerne mod oxidativt stress og frie radikaler.

De forskellige krydderiers indvirkning på kroppen

Kardemomme – Lindrer fordøjelsesbesvær og hjælper til at stoppe opkastninger, bøvsen og sure opstød. Lindre forkølelse og hoste ved bronkitis.

Allehånde – Fremmer fordøjelsen.

Sort peber – Stimulerer fordøjelsen, dæmpe tarmluft, lindrer mavebesvær og forbedrer kredsløbet.

Kanel – Anvendes mod fordøjelsesbesvær, tarmluft og diarré. Virker også mod ustabilt blodsukker og snue.

Nellike – Fremme en god mundhygiejne og afhjælper dårlig ånde. Virker befordrende på vores kredsløb og stofskiftet.

Ingefær – Hjælper fordøjelsen, er et populært middel mod kvalme, især ved rejsesyge og morgenkvalme, og forbedrer kredsløbet. I naturmedicinen anvendes ingefær også med infektioner i luftveje og fordøjelsessystemet og til at lindre tarmluft og mavekneb. Dæmper inflammation.

Mange af disse krydderier har også en virus- og parasithæmmende funktion for fordøjelsen.

Muskatnød – Kan dulme kvalme og opkastninger, tarmluft og diarré.

Kakao – indeholder kemiske stoffer som kan påvirke hjernens neurotransmitter, som gør vi bliver gladere og får mere energi. Kakao indeholder polyfenoler og flavonoider, som vores gode tarmbakterier elsker. Tarmbakterierne nedbryder kakaoen til nitrogenoxid der afslapper blodkarrene, som er godt for kredsløbet.

Lakrids – er et af de medicinplanter der er blevet mest brugt gennem tiden. Måske fordi den har så mange gavnlige egenskaber bl.a. på immunforsvaret (interferon). Dens brede virkning har gavnlig betydning for hudproblemer, menstruationsbesvær, luftvejene (Det bliver ofte brugt i hostesaft), depression, kolesterolet, og ikke mindst en beroligende og fremmende virkning på mavetarmsystemet. Lakrids har den bivirkning at det kan give forhøjet blodtryk. Så spis eller drik ikke noget som indeholder lakrids, hvis du har forhøjet blodtryk.

Kanel-drys

til grød og desserten

Lav din egen lækker drys med søde og sunde krydderier. Drysses i din smoothies-bowl eller over på din grød. Kan også bruges til at drysse på æblebåde eller på en blanding af nødder, kerner og tørret frugt. Prøv også at komme lidt i din kaffe.

Bland i dit eget ønsket forhold, de følgende krydderier eller prøv min blanding:

  • 4 spsk. kardemomme
  • 3 spsk. ingefær
  • 3 spsk. kanel
  • 3 spsk. kakao
  • 2 spsk. lakrids
  • 1 tsk. nellike
  • 1 tsk. allehånde
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • ½ tsk. muskatnød

Bland alle krydderier, og kom blandingen på glas med låg. Kom ½-1 spsk. på din morgenmad.

Vil du vide mere?

Email:

mail@phytokost.dk

Telefon

30533548

Adresse

A. Andersens vej 24B
8600 Silkeborg