Fordøjelsesproblemer

God balance i maven er essentiel for vores velvære

Vores fordøjelse spiller en stor rolle for vores velbefindende og der er mange symptomer, som vi ikke tænker på, der kan relateres til fordøjelsen. Når fordøjelsen ikke fungerer optimalt, reagerer kroppen med ubalancer, mange forskellige symptomer og i værste fald sygdom.

Hvad er fordøjelsesproblemer?

For at vores fordøjelse fungerer optimalt, er det vigtigt at de kemiske processer forløber korrekt, som f.eks. at der dannes fordøjelsesenzymer, -hormoner og mavesyre. Derved kan vi nedbryde og optage vores mad og de næringsstoffer vi har brug for og vedligeholde en sund tarmflora og et stærkt immunforsvar.

Hvis vi har en dysbiose – en ubalance i tarmfloraen – eller spiser noget vi ikke kan tåle, kan vi optage ikke-fordøjede madrester og andre stoffer fra tarmen, der så cirkuler rundt i blodet, hvorefter det påvirker vore organer, væv, lymfe-, immun-, hormon- og nervesystemet.

Udsættes vi for infektioner med bakterier eller svampe – f.eks. Candida og parasitter, der laver uorden i vores tarmflora og immunsystem, kan det give en dysbiose i vores fordøjelsessystemet, hvilket igen kan være årsag til utæt tarm (også kaldet leaky gut) og fødevareintolerancer. 

Hvad er ubalancer i fordøjelsessystemet?

  • Forsinket fødevareallergi (fødevareoverfølsomhed)
  • Laktoseintolerance (enzymmangel)
  • Fruktoseintolerance (malabsorption)
  • Histaminintolerance (enzymmangel)
  • Irritabel tyktarm – IBS og IBD
  • Cøliaki og glutenoverfølsomhed uden cøliaki
  • Tarmbetændelse – Morbus Crohns, Colitis ulcerosa
  • SIBO – Overvækst af bakterier i tyndtarmen
  • FODMAP – enzymmangel og malabsorption

En dysbiose med disse mikroorganismer skal altid forsøges behandlet, da de kan skabe mange giftstoffer i kroppen og påvirke både vores cellestofskifte og afgiftning, og derved skabe biofilm og inflammation i kroppen, som en forlængelse af fordøjelsesproblemerne.

En anden del af fordøjelsessystem vi måske ikke tænker så meget over, er hvordan det kan påvirke vores følelser, og hvordan vores følelser og tanker påvirker vores fordøjelsessystem. Dette skyldes, at vi i vores fordøjelsessystem har et omstrejfende nervesystem bestående af bl.a. nervus vagus, som kommer helt fra hjerne og breder sin ned i mellemgulvet til vores organer.

Faktisk har vi to forskellige hjerner. Den ene er vores hovedhjerne, der består af centralnervesystemet (CNS), og vores anden hjerne er vores mavehjerne, kaldet det enteriske nervesystem (ENS). Faktisk dannes der langt flere neurotransmitter i vores fordøjelsessystem end i centralnervesystemet, som har betydning for både vores humør og vores fordøjelse, hvilket også betyder det er vigtigt at tage hånd om fordøjelsesproblemer.

Hvilke symptomer kan være fordøjelsesproblemer, dysbiose og fødevareintolerance?

Luftveje

Tæt næse
Høfeber
Slimdannelse
Bronkitis
Astma

Ører

Mellemørebetændelse
Væske i ørene
Ondt i ørerne
Ringen for ørerne

Fordøjelsessystemet

 Mavesmerter og ubehag,
Tarmluft 
Oppustet
Diarré og forstoppelse
Kolik 
Halsbrand
Opkastning og kvalme

Mund

Paradentose
Blister
Svamp
Blødende tandkød

Hud

Nældefeber 
Knopper 
Eksem
Udslæt
Uren hud
Akne 
Psoriasis

Nervesystemet

Træthed 
Migræne og hovedpine
Nedsat koncentrationsevne 
Humør- og adfærdsændringer Depression 
Hyperaktivitet 
Psykiske ændringer

Øjne

Øjenbetændelse,
Pus 
Kløe 
“Sand i øjnene”

Muskler og led

Leddegigt
Slidgigt
Ømhed
Svaghed
Muskel- og ledsmerter
Kramper

Andet

Influenzalignende symptomer
”Vat i hovedet”
Betændelse og inflammation
Dårligt immunsystem
Træthed, hvor søvn ikke hjælper, Udmattedhed
Over- eller undervægt,
Ødemer
Autoimmune lidelser,
Lavt stofskifte og stofskifte lidelser

Triggers som kan forårsage fordøjelsesproblemer og inflammation:

  • Medicin: antibiotika, gigtmedicin, smertestillende medicin, syrehæmmer, antidepressiv
  • Fødevarer: mælk, gluten, hvede, soya, gær, histamin, tilsætningsstoffer, fastfood, raffinerede olier, sukker
  • Toksiner: infektioner, bakterier, svampe, miljøgifte, sprøjtegifte, tandfyldninger
  • Manglende næringsstoffer: essentielle fedtsyre, proteiner, vitaminer, mineraler, plantekemikalier og manglende mavesyre og fordøjelsessafter
  • Følelser: stress, angst, frygt, sorg, vrede, lavt selvværd

Forskel på allergi, fødevareintolerance og fødevareoverfølsomhed:

Man mener ikke der er mere end mellem 5-7% af voksne dansker, som har en ægte fødevareallergi. Derimod er der mange mennesker, som oplever mange forskellige symptomer fra den mad de spiser eller noget som tilsættes.

Allergi er en øjeblikkelig reaktion, hvor der dannes IgE-antistoffer over for mad og andre substanser. Diagnosen stilles med en priktest (hudtest) eller en RAST-test (blodprøve).

Fødevareoverfølsomhed er en forsinket immunreaktion, hvor der dannes IgG-antistoffer rettet mod mad. Reaktionen kan indtræffe fra få timer til flere dage efter man har indtaget den mad man reagerer på. Diagnosen stilles ved hjælp af en enkelt blodprøve, som sendes til et udenlandsk laboratorium.

Fødevareintolerance kan være f.eks. laktoseintolerance, fruktoseintolerance, histaminintolerance, hvilket er mangel på enzymer i fordøjelseskanalen og en manglende optagelse af fødevaresubstanser.

Oversigt:

  • Allergi – IgE – straks reaktion – ægte allergi, høfeber, mælkeallergi
  • Fødevareoverfølsomhed – IgG – forsinket reaktion
  • Fødevareintolerance – manglende enzymer og malabsorption
  • Laktose – mælkesukker
  • Kasein – mælkeprotein
  • Fruktose – frugtsukker
  • Gluten – protein fra hvede, rug, byg
  • Histamin – proteinstoffer
  • FODMAP – kulhydrater
  • Protein – morfinpeptider – mælk og gluten