Fordøjelsesproblemer
God balance i maven er essentiel for vores velvære
Vores fordøjelse spiller en stor rolle for vores velbefindende og der er mange symptomer, som vi ikke tænker på, der kan relateres til fordøjelsen. Når fordøjelsen ikke fungerer optimalt, reagerer kroppen med ubalancer, mange forskellige symptomer og i værste fald sygdom.

Hvad er fordøjelsesproblemer?
For at vores fordøjelse fungerer optimalt, er det vigtigt at de kemiske processer forløber korrekt, som f.eks. at der dannes fordøjelsesenzymer, -hormoner og mavesyre. Derved kan vi nedbryde og optage vores mad og de næringsstoffer vi har brug for og vedligeholde en sund tarmflora og et stærkt immunforsvar.
Hvis vi har en dysbiose – en ubalance i tarmfloraen – eller spiser noget vi ikke kan tåle, kan vi optage ikke-fordøjede madrester og andre stoffer fra tarmen, der så cirkuler rundt i blodet, hvorefter det påvirker vore organer, væv, lymfe-, immun-, hormon- og nervesystemet.
Udsættes vi for infektioner med bakterier eller svampe – f.eks. Candida og parasitter, der laver uorden i vores tarmflora og immunsystem, kan det give en dysbiose i vores fordøjelsessystemet, hvilket igen kan være årsag til utæt tarm (også kaldet leaky gut) og fødevareintolerancer.

Hvad er ubalancer i fordøjelsessystemet?
- Forsinket fødevareallergi (fødevareoverfølsomhed)
- Laktoseintolerance (enzymmangel)
- Fruktoseintolerance (malabsorption)
- Histaminintolerance (enzymmangel)
- Irritabel tyktarm – IBS og IBD
- Cøliaki og glutenoverfølsomhed uden cøliaki
- Tarmbetændelse – Morbus Crohns, Colitis ulcerosa
- SIBO – Overvækst af bakterier i tyndtarmen
- FODMAP – enzymmangel og malabsorption
En dysbiose med disse mikroorganismer skal altid forsøges behandlet, da de kan skabe mange giftstoffer i kroppen og påvirke både vores cellestofskifte og afgiftning, og derved skabe biofilm og inflammation i kroppen, som en forlængelse af fordøjelsesproblemerne.
En anden del af fordøjelsessystem vi måske ikke tænker så meget over, er hvordan det kan påvirke vores følelser, og hvordan vores følelser og tanker påvirker vores fordøjelsessystem. Dette skyldes, at vi i vores fordøjelsessystem har et omstrejfende nervesystem bestående af bl.a. nervus vagus, som kommer helt fra hjerne og breder sin ned i mellemgulvet til vores organer.
Faktisk har vi to forskellige hjerner. Den ene er vores hovedhjerne, der består af centralnervesystemet (CNS), og vores anden hjerne er vores mavehjerne, kaldet det enteriske nervesystem (ENS). Faktisk dannes der langt flere neurotransmitter i vores fordøjelsessystem end i centralnervesystemet, som har betydning for både vores humør og vores fordøjelse, hvilket også betyder det er vigtigt at tage hånd om fordøjelsesproblemer.
Hvilke symptomer kan være fordøjelsesproblemer, dysbiose og fødevareintolerance?

Luftveje
Tæt næse
Høfeber
Slimdannelse
Bronkitis
Astma

Hud
Nældefeber
Knopper
Eksem
Udslæt
Uren hud
Akne
Psoriasis

Fordøjelsessystemet
Mavesmerter og ubehag,
Tarmluft
Oppustet
Diarré og forstoppelse
Kolik
Halsbrand
Opkastning og kvalme

Mund
Paradentose
Blister
Svamp
Blødende tandkød

Muskler og led
Leddegigt
Slidgigt
Ømhed
Svaghed
Muskel- og ledsmerter
Kramper

Nervesystemet
Træthed
Migræne og hovedpine
Nedsat koncentrationsevne
Humør- og adfærdsændringer Depression
Hyperaktivitet
Psykiske ændringer

Øjne
Øjenbetændelse,
Pus
Kløe
“Sand i øjnene”

Ører
Mellemørebetændelse
Væske i ørene
Ondt i ørerne
Ringen for ørerne

Andet
Influenzalignende symptomer
”Vat i hovedet”
Betændelse og inflammation
Dårligt immunsystem
Træthed, hvor søvn ikke hjælper, Udmattedhed
Over- eller undervægt,
Ødemer
Autoimmune lidelser,
Lavt stofskifte og stofskifte lidelser

Triggers som kan forårsage fordøjelsesproblemer og inflammation:
- Medicin: antibiotika, gigtmedicin, smertestillende medicin, syrehæmmer, antidepressiv
- Fødevarer: mælk, gluten, hvede, soya, gær, histamin, tilsætningsstoffer, fastfood, raffinerede olier, sukker
- Toksiner: infektioner, bakterier, svampe, miljøgifte, sprøjtegifte, tandfyldninger
- Manglende næringsstoffer: essentielle fedtsyre, proteiner, vitaminer, mineraler, plantekemikalier og manglende mavesyre og fordøjelsessafter
- Følelser: stress, angst, frygt, sorg, vrede, lavt selvværd
Forskel på allergi, fødevareintolerance og fødevareoverfølsomhed:
Man mener ikke der er mere end mellem 5-7% af voksne dansker, som har en ægte fødevareallergi. Derimod er der mange mennesker, som oplever mange forskellige symptomer fra den mad de spiser eller noget som tilsættes.
Allergi er en øjeblikkelig reaktion, hvor der dannes IgE-antistoffer over for mad og andre substanser. Diagnosen stilles med en priktest (hudtest) eller en RAST-test (blodprøve).
Fødevareoverfølsomhed er en forsinket immunreaktion, hvor der dannes IgG-antistoffer rettet mod mad. Reaktionen kan indtræffe fra få timer til flere dage efter man har indtaget den mad man reagerer på. Diagnosen stilles ved hjælp af en enkelt blodprøve, som sendes til et udenlandsk laboratorium.
Fødevareintolerance kan være f.eks. laktoseintolerance, fruktoseintolerance, histaminintolerance, hvilket er mangel på enzymer i fordøjelseskanalen og en manglende optagelse af fødevaresubstanser.