Fødevareintolerance

Er din mad til gavn for dig?

Man ved ikke hvorfor at immunsystemet begynder at reagere på den mad man spiser. Men længere nede kan du læse nogle af de årsager, som kan forårsage at immunforsvaret begynder at reagere uhensigtsmæssige på ellers harmløse fødevarer.

Jeg oplever mange som kommer med diffuse symptomer fra kroppen, som f.eks. søvnbesvær, udslet, ømhed i muskler og led, eller man synes at hovedet ikke kan ”følge” med i hverdagen.

Mest oplever jeg at folk kommer med oppustet mave og mavesmerter. Og man kan sagtens have en fødevareintolerance, selvom man ingen symptomer har fra mavetarmsystemet, men kun fra resten af kroppen.

Hvad er fødevareintolerance?

Fødevareintolerance er en forsinket immunreaktion, hvor der dannes IgG-antistoffer rettet mod mad.
Reaktionen kan give forskellige former for symptomer og kroniske lidelser, som du ikke ville tro havde tilknytning til den mad, som du normalt spiser.

Følgende helbredsmæssige problemer kan lindres, hvis du identificerer og undgår den mad du reagerer på:

 • Fordøjelsesproblemer
  – IBS, diarre, forstoppelse, mavepine, oppustet mave
 • Astma og eksem
 • Ømme muskler og ledsmerter
 • Træthed
 • Hovedpine og migræne
 • Søvnbesvær
 • Væskeophobninger og overvægt
 • Bihuleproblemer
 • Humørsvingninger og depression

Forskellen på allergi og fødevareintolerance

Fødevareintolerance er en forsinket immunreaktion, hvor der dannes IgG-antistoffer rettet mod mad, men også tilsætningsstoffer og lignende stoffer. Reaktionen kan indtræffe fra få timer til flere dage efter man har indtaget den mad man reagerer på. Hvis man reagerer på flere fødevarer ad gangen, kan de være svært at identificere synderne. Og hvis man ikke reagerer med ondt i maven indenfor få timere, men flere dage efter med eksem eller hovedpine, kan det være svært at gennemskue hvilken mad man skal udelade.

 Allergi er en øjeblikkelig reaktion, hvor der dannes IgE-antistoffer overfor mad og andre substanser i miljøet. Diagnosen stilles med en priktest eller en RAST og undersøgelse hos lægen.

Hvad forårsager fødevareintolerance?

Immunforsvaret kan begynde at reagere på harmløse stoffer som mad, fordi det misfortolker at maden er til fare for kroppen, og så begynder immunforsvaret at bekæmpe madmolekylerne i tarmen eller i blodbanen og der dannes immunkomplekser, og immunsystemet vil starter en inflammation, så tarmslimhinden og vævet kan blive betændt.

At madmolekyler kommer over i blodbanen, kan skyldes at vi ikke fordøjer og nedbryder føden optimalt, og hvis vores tarm er hullet (leaky gut) pga. fødevareintolerance, dysbiose (ubalance i tarmfloraen) eller fordøjelsesproblemer, så kan små madrester trænge over i blodbanen og lave en masse ravage som påvirker vores immunsystem og dermed også vores hormonsystem og nervesystem.

Årsager til fødevareintolerance kan bl.a. være:

 •  Usund livsstil, som indtag af hvidt brød, sukker, fastfood, alkohol, chips
 • Periode med medicin som syrehæmmer, antibiotika, antidepressive, smertestillende, p-piller
 • Fysisk og psykisk stress og overbelastning
 • Dysbiose – ubalance i tarmfloraen med bakterier, svampe og parasitter
 • Mangel på gavnlige tarmbakterier, probiotika og præbiotika (tarmbakteriefoder)
 • Mangel på næringsstoffer, som fibre, sunde fedtstoffer, mineraler, vitaminer, plantestoffer
 • Svækket fordøjelse pga. manglende mavesyre og fordøjelsesenzymer
 • Problemer med forstoppelse og diarré, luft i maven og dermed slid på tarmslimhinden
 • Leaky-gut – utæt tarm, så små madmolekyler kommer over i blodbanen og væve

Hvordan foregår en fødevareintolerancetest?

Antistofferne over for fødevarerne dannes i blodet. Så alt man behøver for at stille diagnosen, er ved hjælp af en enkelt blodprøve, som man kan tage derhjemme eller hos en sygeplejerske/ lægen.

Intolerance kan også være laktoseintolerance og histaminintolerance, hvilket skyldes en enzymmangel i fordøjelseskanalen.

Med analysesvar modtager du en rapport med de fødevarer, som du reagerer på og her får du oplyst hvor længe du skal udelukke dem fra den kost. Med de store analyser modtager du også en mappe med forslag til opskrifter og hvor du finder fødevarerne.

Hvordan behandles fødevareintolerance?

Fødevareintolerance er normalt midlertidigt og forsvinder typisk, når man i 2 – 12 måneder fjerner den mad som man reageres på. Ofte kan maden genindføres i kosten, uden at symptomerne kommer igen. Men der kan også være fødevarer, som man har det bedst med at udelukke i sin hverdag det meste af tiden.

Udover at vide hvilke fødevarer du reagere på, så kigger jeg også på om dine symptomer kan skyldes andre ting, som f.eks. en dysbiose (ubalance i tarmfloraen med bakterier, svampe og parasitter). Det er vigtigt at rette op på en dysbiose, da den kan vedholde en fødevareintolerance og dermed give betændelse i tarmen og kroppen.
Med den rette vejledning, støtte og ernæringsterapi, mad, vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter, probiotika og søvn, genskaber vi din livskraft, så du igen får ro i maven og kroppen.

Med analysesvar modtager du en rapport med de fødevarer, som du reagerer på og her får du oplyst hvor længe du skal udelukke dem fra den kost. Med de store analyser modtager du også en mappe med forslag til opskrifter og hvor du finder fødevarerne.

Fødevareintolerance og dysbiose

Hvis fødevareintolerance er involveret ( Læs mere om dysbiosr HER–>), så kan man få taget en blodprøve, som sendes til Tyskland og her få man en mere eller minder udførlig rapport på hvilke fødevarer og tilsætningsstoffer man skal holde sig fra i en periode. Hvis der er mistanke om histaminintolerance ( Læs mere HER –> ) pga. enzymmangel af DAO, så kan det testes i sammen omgang fra blodprøven.

For at rette op på ubalancerne, så er R-5 Systemet (udviklet af Institute for Functionel Medicine) et godt redskab. Det går ud på at FJERNE det som belaster, ERSTATTE det som mangler, GENSKABE det som burde være der, REPARER det som er skadet, og til slut huske UDRENSNING, af det som er ophobet af toksiner og affaldsstoffer i kroppen.

Vil du vide mere?

Email:

mail@phytokost.dk

Telefon

30533548

Adresse

A. Andersens vej 24B
8600 Silkeborg