11 dec

Fødevareintolerance i Familien

af Andrea Hanko

I disse år døjer stadig flere danskere med forskellige former for allergier og overfølsomheds-reaktioner, herunder fødevareintolerance, som er en reaktion på noget i kosten, man ikke kan tåle.

Når man spiser et bestemt levnedsmiddel som man ikke kan tåle, får man syptomer, men i modsætning til allergi, kommer reaktionen ikke altid med det samme. Der kan gå op til tre dage får de ubehagelige gener viser sig, hvilket gør det vanskeligt at finde årsagen.

Nogle gange er det første symptom af fødevareintolerance eksem eller psoriasis (f.eks. hos en baby). Nogle gange er det leddegigt. Hos andre mennesker kan fødevareintolerance forstyrre tarmfunktionen (irritabel tyktarm, forstoppelse osv.) eller stofskiftet – hvilket forårsager vægttab eller vægtøgning i alle aldre. Fælles mave- og tarmproblemer som oppustethed, diarré og irritabel tyktarm er også indikatorer for ubehandlet fødevareintolerance. Næsten enhver kronisk symptom kan spores tilbage til fødevareintolerance.

Fødevareintolerance berører forskellige mennesker på forskellige måder. Nogle mennesker kan have tydelige symptomer på fødevareintolerance – men andre ikke. (Ja, det er rigtigt, du kan have fødevareintolerance uden at have nogen tydelige symptomer). Men sygdommen kan stadig blive aktiv senere i livet ‘ud af det blå’, hvis du har denne form for ‘passiv’ fødevareintolerance. Men et nærmere kig på din families sygehistorie vil afsløre masser af spor.

Forskellige symptomer dukker op hos forskellige mennesker – men det kan stadig være den samme intolerance. Bare fordi du får en irritabel tyktarm (IBS) pga. mejeriprodukter, betyder det ikke, at alle i din familie får IBS. Og det betyder ikke, at intolerance over for mælkeprodukter er det eneste, der kan forårsage IBS. Intolerance over for enten fruktose (frugtsukker) eller gluten kan også forårsage IBS. Fødevareintolerance kommer forskelligt til udtryk hos forskellige mennesker.

Der er særlige sundhedsproblemer i enhver familie. Men hvad hvis sundhedsproblemet i din familie er intet mere end en ubehandlet fødevareintolerance?

Du kan gøre noget ved det! Du kan undersøge, om de har fødevareintolerance. Ved at undersøge om de har fødevareintolerance, og få dem på den rigtige kost, vil de være på vej til et bedre helbred.

Du kan tilmelde dig til Gratis e-bog ”Fødevareintolerance i familien” HER.